Ben jij fanatiek sporter? Met deze tips help je jouw lichaam optimaal te herstellen en spieren op te bouwen 

Ben je actief bezig met je gezonde levensstijl? Dan sport en beweeg je veel en eet je gezond. Toch is dit niet altijd genoeg om je lichaam optimaal te ondersteunen bij de spieropbouw en te helpen herstellen. Veel mensen hebben namelijk tekorten aan belangrijke voedingsstoffen die cruciaal zijn voor een gezond lichaam en optimaal spierherstel. Ben je benieuwd hoe jij jouw lichaam optimaal kunt helpen herstellen en de opbouw van je spieren kunt helpen versnellen? Lees dan snel verder voor de beste tips!

 

Tip #1: Neem voldoende rust

Als actief sporter wil je dit misschien niet graag horen, maar het nemen van voldoende rust is cruciaal om je lichaam te helpen herstellen en voor het opbouwen van spieren. Gun je lichaam dan ook minimaal een rustdag nadat je een dag heftig hebt getraind en train bij voorkeur verschillende spiergroepen per dag. Zorg er ook voor dat je minimaal 7 tot 8 uur per nacht slaapt. Zo kunnen de verschillende spiergroepen optimaal herstellen terwijl jij deze spiergroepen gericht kunt trainen. Weet je niet hoe je bepaalde spiergroepen het beste kunt targetten tijdens het trainen? Vraag dan eens of een personal trainer je hierbij kan helpen. 

 

Tip #2: Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt

Als actief sporter is het erg belangrijk dat je dagelijks genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zijn namelijk cruciaal voor het opbouwen en herstellen van je spieren. Ook helpt proteīne je bij het voorkomen van spierafbraak en bij het behouden van sterke botten. Probeer dan ook een eiwitrijk dieet te volgen. Krijg je niet genoeg eiwit binnen uit je dagelijkse voeding? Dan kun je ook een supplement met proteine kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een eiwitshake met pure whey protein. Dit is een type proteïne dat gemakkelijk door je lichaam kan worden opgenomen. 

 

Tip #3: Vitamines en mineralen

Veel actieve sporters focussen met name op de macro’s; koolhydraten, eiwitten en vetten. Helaas is alleen de optimale verhouding van macro’s niet genoeg voor een écht gezond lichaam. Het is namelijk erg belangrijk dat je jouw lichaam de juiste bouwstenen geeft om de lichamelijke processen optimaal uit te kunnen voeren. Ga echter niet zomaar multivitaminen als supplement innemen, maar laat eerst controleren of je tekorten hebt aan specifieke vitaminen en mineralen. Zo kun je – waar nodig- gericht suppleren en voorkom je gezondheidsrisico’s door het innemen van een overschot van bepaalde vitaminen of mineralen.