De gevolgen van moderne technologie voor ons mentale welzijn

Tegenwoordig hebben we allemaal een telefoon, een tablet én een laptop. De technologie zoals we die vandaag de dag kennen is niet meer uit ons leven weg te denken. Té veel gebruik van deze technologische apparaten heeft toch echt consequenties voor ons welzijn en geest. FOMO, overgewicht en een gebrek aan creativiteit zijn daar voorbeelden van. Hieronder lees je hoe dat zit. 

Te veel schermtijd: overgewicht

Wist jij dat we met zijn allen gemiddeld een stuk zwaarder zijn geworden dan zo'n 20 jaar geleden? Onderzoek na onderzoek wijst uit dat de technologie van tegenwoordig daar een oorzaak van is. We brengen gemiddeld zo'n twee tot drie uur aan schermtijd door (en dan hebben we het niet over werktijd achter een scherm). Kinderen besteden uren aan tijd op de tablet waardoor lekker buiten skeeleren vaker uitblijft. Het wordt aangeraden om per dag zo'n 10.000 stappen te zetten. Laat de telefoon dus gerust eens thuis en maak een mooie wandeling. 

Creativiteit vervaagt

Wist jij dat door de vele hoeveelheid schermtijd onze creatieve brein verzwakt?  Toen er vroeger nog geen beeldschermen bestonden konden we onszelf nog wel eens lekker vervelen. Vervelen zorgt ervoor dat je hersenen worden geactiveerd om leuke ideeën te bedenken. Jezelf een potje lekker vervelen is dan ook hartstikke gezond. Echter komt vervelen tegenwoordig niet zo vaak meer voor. Ben je even verveeld dan gaat óf de TV aan óf je begint lekker te scrollen op Facebook. Dat komt je creatieve brein niet ten goede. 

De impact van sociale media

Je krijgt WhatsApp'jes binnen van je vrienden die op een feestje zijn en ziet op Instagram de zonnige vakantiefoto's van collega's. Op sociale media lijkt iedereens leven perfect en zo krijg jij het gevoel echt iets te missen. Sociale media kan een groot effect hebben op ons mentale welzijn en ons zelfbeeld. En wanneer het mentaal minder goed met ons gaat, kunnen we onze toevlucht zoeken in bijvoorbeeld binge drinking. Vergeet niet dat hetgene wat je op sociale media ziet, vaak maar een fractie van de werkelijkheid is. Men deelt er nu eenmaal alleen de positieve kanten van het leven. Leg je telefoon weg, zet de TV uit en klap je laptop dicht. Er is buiten nog genoeg te beleven zonder technologie.