Hoe maak je van je tuin een plek waar je optimaal kunt genieten?

Je nieuwe tuin inrichten. Wat is er nodig om uiteindelijk optimaal te kunnen genieten van een tuin? Een goed plan, inspiratie, de juiste materialen, de juiste inrichting en onderhoud. Allemaal belangrijke factoren die van je tuin een plek maken waar je optimaal kunt genieten.

Een goed plan is het halve werk

Het allerbelangrijkste bij het inrichten van je tuin is een goed plan. Zonder plan weet je niet wat je precies wilt en kom je makkelijk in de verleiding om alles in één keer aan te schaffen. Wanneer je een plan maakt, kijk je eerst naar de ruimte die je hebt en bedenk je welke functies je tuin moet hebben. Vervolgens ga je kijken naar de sfeer die je wilt creëren en welke materialen en planten daar het beste bij passen. Alleen wanneer je een duidelijk plan hebt, kun je doelgericht shoppen en ervoor zorgen dat je niet meer uitgeeft dan nodig is.

Inspiratie opdoen

Wanneer je weet wat je wilt, is het tijd om inspiratie op te doen. Je kunt hierbij denken aan tuincentra, tuin magazines, tuin websites of tuinen van andere mensen bekijken. Als je weet wat je mooi vindt, kun je op zoek naar de materialen en planten die je nodig hebt om die sfeer in je eigen tuin te creëren. Ga bijvoorbeeld kijken naar verschillende stijlen en wat voor loungesets daar bijvoorbeeld bij passen.

Materialen en inrichting

Zodra je inspiratie hebt opgedaan, is het tijd om de materialen en de inrichting te kiezen. Er is een groot aanbod van materialen en inrichtingselementen, dus bedenk goed welke materialen het beste bij jouw tuin en budget passen. Wanneer je alles hebt uitgezocht en gekocht, is het tijd om je tuin in te richten. Wanneer je een goed plan hebt, weet je precies waar alles moet komen te staan en hoef je je tuin alleen nog maar in te richten. Denk hierbij niet alleen aan de zitgedeeltes maar ook een plek waar de parasolvoet komt te staan.

Onderhoud

Als je tuin eenmaal is ingericht, is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden. Je wilt namelijk niet dat je tuin snel verwaarloosd raakt en er gaatjes in je planten komen. Zorg ervoor dat je je tuin regelmatig water geeft, maar geef je planten niet te veel water want dan kunnen ze gaan rotten. Ook is het belangrijk om onkruid te wieden, zodat je planten voldoende voeding en lucht krijgen. Wanneer je je tuin goed onderhoudt, zal je tuin er lang mooi uitzien.