Je boot optimaal onderhouden

Het is binnenkort weer mooi weer en dat houdt dan natuurlijk in dat veel Nederlanders ervoor kiezen om te gaan varen. Logische keuze want Nederland is een echt waterland en er zijn veel prachtige natuurgebieden te vinden waar je met een boot kan varen. De kans is ook groot dat je gaat varen als je zelf over een boot beschikt en er dus geen hoeft te huren. Het is wel belangrijk dat je boot in uitstekende staat verkeert, voordat je beslist om met je boot het water op te gaan. Boten staan erom bekend dat ze veel onderhoud nodig hebben en dat is ook zo. Als je recentelijk een boot hebt gekocht, dan is de kans groot dat je niet weet hoe je een boot moet onderhouden. Gelukkig vind je daar meer informatie over in dit artikel!

 

Motor onderhouden 

Elke boot heeft een motor nodig om te kunnen varen. Het is niet de bedoeling dat je de gehele dag gaat peddelen. Een motor moet, net als de rest van de boot, goed onderhouden worden. Het is dus belangrijk dat je de basis weet van motor onderhoud. Het onderhoud van een motor bestaat vaak niet meer dan uit het controleren van het oliepeil, het verversen van motorolie en het controleren van de V-snaar. Houd er wel rekening mee dat dit intensief werk kan zijn en daarom wordt het aangeraden om motor onderhoud uit te besteden aan een specialist.
 

Buitenkant van de boot 

Naast het onderhouden van de motor, is het ook van groot belang dat de buitenkant van de boot goed onderhouden wordt. Wanneer je met een boot gaat varen, dan beschadigt de buitenkant van de boot langzamerhand en dat is niet te voorkomen. Als je de buitenkant van de boot niet blijft onderhouden, dan is de kans groot dat er permanente schade ontstaat en dat moet je altijd zien te voorkomen. Het onderhouden van de buitenkant van de boot doe je over het algemeen met bootverf, maar ook is antifouling een uitstekende optie. 

 

Laat je boot onderhouden 

Het onderhouden van een boot is zeker niet ingewikkeld, maar is wel zwaar en veel werk. Je kan daarom het beste het volledige onderhoud uitbesteden aan een specialist. Je bent er dan verzekerd van dat de boot goed onderhouden wordt en dat de boot dus ook gereed is voor het aankomend jaar. Houd er wel rekening mee dat er een prijskaartje aan het onderhouden van een boot zit.